Aan de start van ieder jaar krijgt u een brief met de WOZ-beschikking op de mat. De WOZ-waarde is van invloed op de hoogte van de belastingen die u jaarlijks betaalt aan de overheid. Maar wat is de WOZ-waarde eigenlijk? En hoe wordt deze vastgesteld?
In 1994 is de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ) in Nederland ingevoerd om de waarde van onroerende zaken vast te stellen zodat er op een eerlijke en gelijke manier belasting wordt geheft.
De WOZ-waarde wordt als uitgangspunt gebruikt bij het bepalen van de hoogte van de volgende belastingen:
Naast de invloed op de belastingen, speelt de WOZ-waarde ook een rol bij het vaststellen van de hoogte van de hypotheekrente en op de inkomstenbelasting. Dat is bijvoorbeeld goed om in gedachten te houden als u zich voorbereid op het kopen van uw eerste huis.
De WOZ-waarde wordt vastgesteld door de gemeente. Dit wordt gedaan aan de hand van een taxatie waarbij verschillende factoren een rol spelen. Bij het vaststellen van de WOZ-waarde gaat de gemeente er vanuit hoeveel een woning op zou moeten brengen op 1 januari van het jaar daarvoor.
De factoren die bijvoorbeeld van invloed zijn op de waarde zijn de grootte van de woning, het bouwjaar, de oppervlakte van de woning en de oppervlakte van het perceel. Maar vergeet ook niet dat er ook gekeken wordt naar de waarde van soortgelijke woningen.
Een WOZ-waarde heeft niet alleen invloed op de hoogte van de belastingen maar ook van de hypotheekrente en de inkomstenbelasting. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van een hoge of lage WOZ-waarde? Dat leggen wij hieronder uit.
Heeft u advies nodig over uw WOZ-waarde? De onafhankelijk adviseurs van Kraemer & Co kunnen u voorzien van vrijblijvend hypotheekadvies zodat u meer inzicht kunt krijgen in uw situatie. Meer weten?